SØR-KVALØYA

Sandvika. Foto: Jørn Henriksen.

126 KM. 1060 HØYDEMETER.

FJORD OG FJELL.

Kvaløya plasserer seg høyt på listen over store norske øyer. Men det er ikke bare kvadratmeteren øya scorer høyt på. Den byr på flere flotte sykkelopplevelser, inkludert turen rundt den sørlige delen. En populær runde blant lokale syklister som ikke bare skyldes programforpliktet lokalpatriotisme og nordlendingers trang til «føling i fjæra». Dette er kystnorge på sitt aller beste, og turen tar deg både nedi fjærsteinene og høyt til fjells, langs innersia, yttersia og trange fjorder, det hele med storslagne landskaper som bakteppe og en og annen reinflokk på veiene.

Om du begynner fra Tromsø sentrum kan du åpne hardt ved å sykle en av de mange bakkene over Tromsøya, for eksempel Kirkegårdsbakken, eller la frokosten stabilisere seg med en roligere start rundt den fine sydspissen. Det er en del trafikk på Tromsøya og frem til Eidkjosen, derfor foretrekker vi å bruke gang- og sykkelstiene på denne delen av turen. Ved Langnes følger du sykkelveien under riksveien og rullebanen! til Tromsø lufthavn før du sykler i eget sykkelfelt over Sandnessundbruen som binder Tromsøya og Kvaløya. På toppen får du flott utsikt over Sandnesundet, Ringvassøy, fastlandet og Malangshalvøya.

Etter 8 km på Kvaløya deler veien seg ved Eidkjosen der valget står mellom å ta klatringen over Kattfjordeidet tidlig eller sent på turen. Begge retningene er fine, men vi liker bakken som et ekstra «moment» på siste del av turen, tar til venstre i krysset og følger hurtigruteleia langs Straumsfjorden på innersiden av øya. Her passeres små nordnorske fjordbygder som Straumsbukta, Mjelde og Bakkejord mens du kan nyte utsikten til Bentjordstinden på Malangshalvøya, fastlandet og den markante Bretinden i det fjerne på Senja. Er du heldig kan du vinke til Hurtigruten. Det er lite trafikk og de harde trafikanter blir bare færre og færre jo lengre ut du kommer. Strekningen mellom Bakkejord og Buvik er vindutsatt og du kan du ofte få en himmelsk medvind eller blytung motvind.

Ved Buvik starter den slake stigningen opp mot Brensholmeidet som tar deg over til yttersia. Du får flott utsikt over storhavet når du suser nedover mot Brensholmen, kommunesenteret i tidligere Hillesøy kommune. Her finner du den eneste butikken langs ruten og det er alltid kjærkomment med en pust i bakken i kaffekroken og en trivelig prat med de ansatte. Fergen til Senja går fra bygda og du tar av til venstre like før butikken. Ved Sandvika deler vegen seg der du tar videre til høyre på Fv 862. Rett frem og du kommer til fiskeveret Sommarøy som også har dagligvarebutikk og hotell. En avstikker kan anbefales.

Denne strekningen er den mest værutsatte på turen og skodden kan ofte ligge å trykke på med vind og regn. Nå er du på yttersia! Men det er heldigvis ikke bare været som er ekstraordinært. Et idyllisk kystlandskap med hvite strender og flotte fjell i bakgrunnen. En av de fineste strekningene på turen. Du kommer likevel fort innaskjærs og møter på den 607 meter lange Oterviktunnellen like før bygda Sandneshamn. Tunellen er grei å sykle gjennom og varsler automatisk om syklister med blinkende skilt. Du sykler videre langs fjorder som blir smalere og smalere. Kattfjorden, Nordfjorden og deretter Sørfjorden med bygda Sjøtun, der du kan banne på at det er kraftig vind fra Sørfjorddalen.

Du følger Nordfjorden inn mot Nordfjordbotn og ser raskt på landskapet at klatringen over Kattfjordeidet nærmer seg. Mange av høydemeteren på en ellers flat tur har hopet seg opp her og du møter en (klassisk nordnorsk) stigning som både er trappevis og ujevn. Perfekt for ikke å finne rytmen og dårlig sort for deg som klatrer som et diesellokomotiv. Første del er på et par kilometer før en kort nedstigning og deretter en brattere stigning før du er oppe på Kattfjordeidet. Et fantastisk fjellrike som tar pusten fra deg om ikke bakkene allerede har gjort det. Her kan det ligge snø lenge og det er ikke uvanlig å møte skifolket langt ute i sykkelsesongen. Det sier vel både noe om skisesongen (lang) og sykkelsesongen (kort) i Nord-Norge. Du fortsetter videre gjennom Kattfjorddalen noen kilometer før en rask og oversiktlig utforkjøring ned mot Kaldfjorden. Om du mangler et filter eller to kan du få høy fart helt ned til vegkrysset. Men vær obs på telehiv tidleg på sesongen og dårlig asfalt.

Nede ved havnivå tar du til høyre og fortsetter inn til Kaldfjorden og Eidkjosen. Om du er skikkelig kaffetørst kan vi anbefale den 2,5 km lange avstikkeren til den trivelige kafeen Bryggejentene i vakre Ersfjorden. Dette er også veien til fiskeveret Tromvik som ligger på yttersia.  En kjempeflott tur med Grøtfjorden som det store høydepunktet. Fra Tromsø er dette en tur på omtrent 9 mil tur/retur. Om du holder deg til ruten er det mulig å ta inn på gang – og sykkelvei om du vil suge inn fjærlukta og absorbere inntrykkene på siste del av turen. Tilbake i Tromsø kan du velge andre ruter enn den du kom fra. Bakken opp Holtvegen er fin om du har lyst å skvise ut siste rest før sentrum. En bakke som er kjørt flere ganger i Arctic Race. Men ton ned ambisjonene om KOM. Steven Kruijswijk har`n. P.s. nr. 5 i Tour de France i 2018.

Kommenter innlegget