VESTVÅGØY

Einangen
Einangen. Foto: Trasé.

123 km. 1100 høydemeter.

Vill og vakker

Stupbratte fjell og åpne horisonter, fiskevær, grønne landbruksbygder og hvite sandstrender. Rundturen på Lofotens nest største øy går i et av de mest karakteristiske landskapene i landet. Turen gir nærhet til fjell og storhav og du får fin utsikt mot fastlandet, Vesterålen og andre øyer i Lofoten. Runden er variert og serverer ikke bare hav og fjell. De sentrale og flate delene av øya tar deg gjennom et av de største landbruksområdene i Nordland. Et kulturlandskap med røtter langt tilbake i tid.

Kommunesenteret Leknes er et bra startpunkt for turen, mens de tradisjonsrike fiskeværene Ballstad og Stamsund er gode alternativ om du er av den pittoreske typen som har lyst å kombinere sykkel- og rorbuferie. Ellers er det rikelig med overnattingssteder rundt hele øya. Turen følger de smale og sjarmerende fylkesvegene 815 gjennom Valberg og 7728 rundt Havern, den mer trafikkerte E10 gjennom Borge som er en del av nasjonal turistveg, og noen fine avstikkere på mindre fylkesveger og en kommunal grusvei på 2 km som tar deg over til Vik og Haukland. Det har blitt mye trafikk på E10 i sommersesongen de siste årene. Prøv å unngå formiddagsrushet! Terrenget på Vestvågøy er flatt med mindre stigninger som Einangen og Sjurbakken. Førstnevnte tar deg gjennom en av få hårnålssvinger i Lofoten og er et flott utkikkspunkt østover mot fastlandet og vestover mot Lofotodden, Skottinden og Buksnesfjorden. Selv om turen ikke gir mange høydemeter kan vær- og vindforhold spille en faktor. En beinhard nordavind, havskodde og skiftende vær kan gjøre turen tyngre enn det høydemeterne tilsier.

Det er mulig å både forlenge og korte ned løypa. Veien rundt Gimsøy er kjempefin. Om du er lei bobilene på E10 kan du sykle Pollvegen som som går langs Indre Borgfjord (skilt til Vendalsjord, ver obs på farleg kryss). I Lauvdalen finner du gårdsysteriet Aalan Gård som også har gårdskafé i juli. Du kan også ta av fra E10 ved skilt til Ostad og følge en grusveg på noen kilometer som går mellom gårdsbrukene på Rise. Grusen kan vere av ymse kvalitet.

Om du kun følger FV 815 og E10 får du en rundtur på omtrent 8 mil i tillegg til stigninga over Hagskaret. Turen Leknes, Einangen, Sennesvik, Steine, Stamsund og deretter retur til Leknes over Hagskaret utgjør også en fin og kortere runde som er populær blant lokale helter. Når du kommer ned til Vik er du bare noen få svømmetak unna de fantastiske strendene på Haukland og Utakleiv (tunnel, siste del til stranda på Utakleiv går på grus). På Haukland har du sjanse for å teste beina på tampen av turen. Ei stigning med et midtparti på grus tar deg opp til den stengte inngangen til radarstasjonen som ligger på toppen av Himmeltindan (ja, det høres ut som en James Bond-film). Den siste kneika er en skikkelig brekker på 15-20%. Like frisk som badetemperaturene på strendene. Som paradoksalt nok ikke er så verst etter at du har forsert bakken.

Vik.

Det er rikelig med severdigheter på turen. I Stamsund er du ikke langt unna den kjente rorburekka ved Skjærbrygga. Perfekt postkortmotiv for å sende hjem til ho mor. Om du har lyst på glimt av midnattssol kan du «time» det slikt at du sykler rundt Havernringen i tolvtiden. Om natta! Du passerer også Vikingmuseet på Borg som er et flott skue fra veien og på trygg avstand fra lokale vikinger. Og da tenker vi ikke på de som holder til på Vikingmuseet, men den ekte varen på den lokale puben Borgtun tvers over vegen. Her er det også mulig å olje maskineriet med frityr. På siste del av turen til Vik passerer du det mektige fjellmassivet Himmeltindan som huser det høyeste fjellet på Vestvågøy med samme navn. En flott topptur om du innvilger deg selv en hviledag fra sykkelsetet.

Huset kafe har den beste kaffen på Leknes og er et naturlig stoppested for kaffeslabberas før du legger ut på landeveien. Gamleskola på Lyngedal har ei perfekt plassering. Vi har ikke målt, men det må være omtrent halvveis på turen. En gammel skole som er gjort om til leke- og hoppeland i den ene fløyen og en flott kafé i den andre. Du kan med andre slå to fluer i en smekk. Alternativ trening og kaffestopp. Det er dagligvarebutikker på Leknes, Stamsund (Joker har kafehjørne med kaffe) og Borg med varierende åpningstider.

Intersport og Sport-1 på Lofotsenteret og L Barth Sport er sportsbutikker med mindre sykkelverksted og et standard utvalg av sykkeltilbehør og klær.

Ruta på Komoot, Ride With GPS, Strava og Bikemap.

Kommenter innlegget